Plazenje dojenčka…

Kdaj se dojenčki začnejo plaziti in s katerimi dejavnostmi jih lahko varno spodbudimo k tej pomembni spretnosti?

Vsi dojenčki še preden se rodijo, nosijo s seboj predispozicijo, ki jim omogoča, da bodo enkrat v svojem določenem tempu osvojili vse pomembne gibalne spretnosti.

Pomembno je, da se zavedamo, da nekateri dojenčki potrebujejo več časa in več spodbude, da se postavijo na vse štiri, drugi pa to naredijo prej. Vsem pa je skupno to, da jim naša spodbuda in znanje omogočata, da bodo še pred kobacanjem razvili pomembne mišice in lastnosti, ki jim bodo omogočali pogumen korak naprej.

S katerimi vajami začeti?

Trebuščkanje na vse načine

Ne glede na to, koliko je dojenček sposoben in kaj vse že zna ali pa ne zna, je priporočljivo, da čim več časa preživi na trebuščku. Seveda je pri novorojenčku potrebno začeti postopoma in čas trebuščkanja  prilagajati glede na njegovo počutje in dnevni ritem. Pametno je, da smo vztrajni in konsistentni. Trebuščkate lahko na več načinov, pri tem ste lahko zelo ustvarjalni.

Seganje za igračko

Z igračko ali zanimivim predmetom lahko dojenčku popestrite igro in ga ob tem spodbujate, da je aktivnejši. Medtem, ko je dojenček na trebuščku, mu pred nosom pomahajte s pisano igračko ali ropotuljico in ga spodbujajte k temu, da bo želel do nje. Pomagate mu lahko tako, da mu s svojimi rokami podprete podplate, da se bo od njih lažje odrinil. Aktivnost se izvaja različno, odvisno od starosti in sposobnosti dojenčka.

Pivotiranje

Pivotiranje je obračanje dojenčka okrog svoje osi, medtem, ko je na trebuščku. Dojenčka spodbujamo k samostojnosti pri obračanju tako, da z zanimivo igračko krožimo točno v tisto smer, kjer bi želeli, da nam otrok sledi. Ko bo dojenček želel do igrače, se bo poskušal postaviti v položaj, ki mu bo to omogočil. Dojenčku na začetku pomagamo tako, da mu pokažemo, kaj želimo od njega.

 ŽELIŠ IZVEDETI VEČ AKTIVNOSTI?

Kdaj spodbujati dojenčka k plazenju in zakaj?

Dejavnosti, ki so opisane zgoraj, lahko začnemo izvajati že zelo zgodaj, dojenček je na trebuščku pod nadzorom lahko že od rojstva dalje, medtem ko za igračko lahko sega že nekaj tednov po rojstvu. Vajo pivotiranja pa začnite izvajati takrat, ko je dojenček že samozavestno na trebuščku in ima v tem položaju že dober nadzor nad telesom.

Nekateri dojenčki nikoli ne plazijo in tudi kasneje nimajo težav s hojo ali drugimi gibalnimi sposobnostmi, vendar je začetek življenja najpomembnejši za ustvarjanje pomembnih možganskih povezav, ki jih spodbujamo in ohranjamo ravno z gibanjem in spodbujanjem le tega. Zato je pomembno, da dojenčka S PRAVILNIMI AKTIVNOSTMI usmerjamo, da osvoji vse pomembne gibalne spretnosti, kot so obračanje preko boka, plazenje, sedenje, vstajanje ob opori in druge.