Zadnje leto je v naša življenja prineslo veliko sprememb. Med drugim večino časa preživljamo doma, v krogu najožje družine. Eno izmed vprašanj, ki si ga starši v tem času najpogosteje postavljamo, je prav zagotovo to, kaj vse lahko počnemo s svojimi otroki in kako naj jim polepšamo skupne trenutke. Ali veste, da z igro spodbujamo razvoj dojenčkovih možganov?

Prav zato smo za vas pripravili sedem zanimivih dejavnosti za dojenčke, ki jih lahko izvajate v udobju svojega doma in s katerimi si boste popestrili dneve, ki jih preživljate doma, hkrati pa pomagali vašemu dojenčku k zdravemu in optimalnemu razvoju. Ne glede na to, ali imate doma še čisto majhnega dojenčka ali pa vas morda že razveseljujejo dojenčkovi prvi koraki, lahko med spodaj naštetimi dejavnostmi za dojenčka najdete tiste, ki ustrezajo njegovemu starostnemu obdobju in njegovim gibalnim zmožnostim. Za izvajanje dejavnosti ne potrebujete nobenih posebnih pripomočkov, poleg tega pa lahko pri njih sodeluje in se zabava vsa družina.

1. TELO V PROSTORU

(primerna od 2. meseca dalje)

Dojenčku pokažite prve vaje za orientacijo telesa v prostoru. Obračajte se okrog njega in z vsake strani vsaj enkrat preusmerite pozornost nase. Pobožajte in pokličite ga z njegove leve strani, prav tako tudi z desne in vztrajajte, dokler vam ne posveti pozornosti. S to preprosto vajo dojenčka spodbudimo, da postane pozoren nase in na okolico. Pri tem se razvijajo vsa področja njegovega razvoja. S čutili zaznava, da se okrog njega dogaja nekaj, kar vzbuja njegovo pozornost, hkrati pa to spodbudi tudi njegovo gibanje, saj bo z obračanjem glavice in telesa poskrbel, da bodo njegove oči usmerjene v zanimivo dogajanje. Možgani si med procesom shranjujejo pomembne izkušnje in izboljšuje se njegova orientacija. Na tak način navezuje še socialni stik, preko poslušanja pa se krepi jezik. Še več dejavnosti, ki spodbujajo dojenčkov gibalni in miselni razvoj že od rojstva, lahko najdete vnašem programu BIBA, program za razvoj dojenčka od 1. do 4. meseca starosti.

Aktivnost “Telo v prostoru”, ki je primerna od drugega meseca starosti dalje.

2. KOTALJENJE S HRIBČKA (TREBUŠČEK ALI HRBET)

(primerna od 3. meseca dalje)

Na mehki podlagi ustvarite mehak hribček, ki bo dojenčka spodbudil h kotaljenju. Dojenčka položite na vrh hribčka, ga položite na njegove podlahti in ga s spodbudnimi besedami povabite k sebi. Če se bo dojenček le malo premaknil, ga bo sila težnosti prekucnila preko boka na hrbet. Dojenčka nagradite z obilico pohvalnih besed. Vajo ponovite tudi v drugo stran. Naslednjič pa dojenčka položite na vrh hribčka na hrbet in ga z ene strani intenzivno spodbujajte in vabite k sebi. Če potrebuje še malce pomoči, mu ponudite prst, da si lahko pomaga. Pomagate mu lahko tudi tako, da mu pokažete, kako naj se obrne. To naredite tako, da objamete njegove dlani in ga rahlo potegnete čez bok na trebušček. Vajo ponovite tudi v drugo stran.

Dejavnost: “Kotaljenje s hribčka trebušček”, ki je primerna od tretjega meseca starosti dalje.

S to vajo želimo naučiti dojenčka, da se bo čez nekaj časa sam obrnil s hrbta na trebuh in s trebuha na hrbet, kar je pomemben mejnik v njegovem razvoju. Nekateri dojenčki to fazo kar preskočijo, je pa zelo pomembna za gibalni razvoj. Pri tem ne pozabite, da ima vsak dojenček svoj, individualni tempo razvoja, kar konkretno pomeni, da bo vaš dojenček lahko vajo usvojil takoj in se boste v naslednjih dneh že brez hribčka obračali okrog in okrog, lahko pa bo potreboval malo več spodbude in se boste dva meseca zabavali z vajo s hribčka navzdol. Kakorkoli bo, oboje spada v normalen razvoj na gibalnem področju. Zelo pomembno je, da dojenčka veliko spodbujate in hvalite, saj je obrat za njegovo dojemanje nekaj novega in ga lahko doživi na pozitiven ali negativen način. Še več dejavnosti, ki spodbujajo obračanje dojenčka na trebuh in na hrbet, hkrati pa krepijo tudi njegov družbeni in miselni razvoj, lahko najdete v našem online programu BUBA, program za razvoj dojenčka od 4. – 8. meseca starosti.

3. BIBARIJA

(primerna od 4. meseca dalje)

Dojenčka položite na hrbet na podlago in se posvetite njegovim stopalom. Z dojenčkom se igrajte bibarijo ali odštevanko. To naredite tako, da mu med kroženjem s kazalcem po njegovih stopalih pripovedujete kratko rimano besedilo, vmes pa se ustavite in eno besedo poudarite. Na primer: »Pišem, pišem, pišem POK!« Ko poudarite besedo, ga nežno udarite z dlanjo po podplatu. Igrico se igrajte tudi z dojenčkovimi dlanmi. Zaželeno je, da se takšne in podobne igrice z dojenčkom igrate vsak dan. Zanj so primerna rimana besedila, z nekaj poudarjenimi besedami, ki jih lahko obogatite z nizkim in visokim glasom, jeznim in veselim tonom, šepetanjem in glasnimi besedami. Priporoča se, da bibarije izvajate tudi med večerno rutino pred ali po kopeli, le da izberete mirnejšo vsebino.

Primer bibarije:

Pišem, pišem, pišem POK!

Reni kravco na POTOK!

Kravca noče piti,

POK POK POK po riti!

Dejavnost “Bibarija”, ki je primerna od četrtega meseca starosti dalje.

4. PIVOTIRANJE

(primerna od 7. meseca dalje)

Dojenčka položite na trebušček na podlago in ga z zanimivo igračko spodbudite, da se bo začel obračati okrog svoje osi tako, da bo aktiven z rokicami in nogicami. Vmes mu za trenutek dovolite, da se igračke dotakne, saj ga bo to spodbudilo k sodelovanju. Če je dojenček pripravljen sodelovati do konca, naredite cel krog, naslednjič pa vajo izvajajte tudi v drugo stran. S pivotiranjem dojenček razvija pomembne mišice, ki mu bodo pomagale pri doseganju pomembnih mejnikov v gibanju, kot so na primer usedanje, plazenje, vstajanje,…Dojenček se bo hitreje in lažje znašel v prostoru, hkrati pa bo razvijal obe možganski polovici. Pomembno je, da vajo enkrat izvajate v eno stran, drugič pa poskusite tudi v drugo, saj dojenčki raje ponavljajo tiste gibalne vzorce, ki so jim lažji, na primer obračajo se raje samo v eno stran. Če opazite, da je vaja dojenčku pretežka ali pa mu je obračanje pretežko, poskusite narediti samo četrt kroga in mu takoj zatem dovolite igro z igračko, ki jo je dosegel. Vajo lahko naslednje dni ponavljate in dojenček bo hitro napredoval.

Dejavnost: “Pivotiranje”, ki je primerna od sedmega meseca starosti dalje.

5. ODPIRANJE ŠKATLE

(primerna od 8. meseca dalje)

Dojenčku pokažite škatlo, v katero ste že prej pospravili zanimive pisane predmete. Pokažite mu, da se škatlo da odpreti in da se v njej skrivajo igrače. Nato igrače pospravite in škatlo zopet zaprite. Ob tem povejte dojenčku, kaj se je pravkar zgodilo, na primer: »O, to je pa nekaj novega! Najprej je bila samo škatla, nato pa se je iz nje prikotalilo še nekaj pisanih žogic. Vendar to še ni vse, z nekaj truda se lahko žogice hitro pospravijo nazaj.« Igro večkrat ponovite in omogočite dojenčku, da tudi sam poskuša odpreti škatlo ali pa pospraviti igrače nazaj. Z dejavnostjo dojenčku omogočamo spoznanje stalnosti predmeta, hkrati pa mu pokažemo tudi, da se manjše stvari lahko pospravijo v večjo stvar. Ob tem bogatimo njegovo fino motoriko in orientacijo v prostoru. Še več zanimivih in raznolikih iger za dojenčke najdete v naših online programih za razvoj dojenčka do prvega leta starosti.

Dejavnost “Odpiranje škatle”, ki je primerna od osmega meseca starosti dalje.

6. OKROG IN OKROG

(primerna od 11. meseca dalje)

Prvi koraki so zagotovo eden najpomembnejših mejnikov v otrokovem razvoju. Preden pa se dojenček počuti dovolj varnega in močnega, da lahko samostojno zakoraka, se uči hoditi ob opori. Pri naslednji dejavnosti dojenčka z zanimivo igračo povabite, da ob opori hodi vstran. Spodbujajte ga s prigovarjanjem, pohvalami in svojo lastno aktivnostjo. Dojenčka še posebej spodbujajte pri robovih, kjer se mora za uspešno nadaljevanje zasukati. Pri tej aktivnosti dojenčku poseben izziv predstavljajo koti, preko katerih se mora zasukati in nadaljevati pot naprej in vstran. Dojenčka spodbujajte, da se premika tako v eno, kakor tudi v drugo stran. Če opazite, da hitro izgublja motivacijo in noče nadaljevati, se vmes ustavite in mu dovolite, da doseže igračo ter se z njo nekaj časa igra. Nato nadaljujte z drugo zanimivo igračo. Za varnost poskrbite tako, da zavarujete kote mize in kote druge opore, s pomočjo katere dojenček hodi vstran. Dejavnost lahko izvajate tudi s pomočjo opor drugačnih oblik, na primer okroglih. Še več dejavnosti, s katerimi se dojenček pripravlja na prve samostojne korake, najdete v našem online programu BAJA, program za razvoj dojenčka od 8. do 12. meseca starosti.

Dejavnost: “Okrog in okrog”, ki je primerna od enajstega meseca starosti dalje.

7. SKRITA IGRAČA

(primerna od 12. mesecev dalje)

Dojenčku pokažite zanimivo igračo, nato pa jo skrijte pod odejo tako, da bo tudi sam videl, kam ste jo skrili. Dovolite mu, da igračo najde, nato pa ga pohvalite. Tako ponovite še nekajkrat, kasneje pa poskusite igračo skriti na drugo mesto. Na začetku dojenčku igračo vedno skrivajte na isto mesto. Nato lahko aktivnost obogatite tako, da skrijete igračo takrat, ko vas dojenček ne vidi in ga vprašate: »Kje je žoga?« Predvidevajte, da bo iskal na istem mestu, kjer je igračo našel pred tem. Kasneje, ko bo igra usvojena, lahko nadaljujete tako, da za skrivališče igrače poiščete drugo mesto, dojenčka pa ob tem še vedno spodbujate k iskanju.

Igre skrivalnic se lahko igrate tudi na čisto običajen način. Poiščete mesto v prostoru, kjer se dojenčku lahko skrijete vi, ga od tam pokličete in spodbujate, da vas poišče. Še več zanimivih informacij in raznolikih iger za dojenčke najdete v našem učnem centru!

Dejavnost “Skrita igrača”, ki je primerna od dvanajstega meseca starosti dalje.

Pridobite več dejavnosti, ki spodbujajo razvoj dojenčka in jih lahko izvajate od doma.

PRIDOBI VEČ DEJAVNOSTI