Tukaj so zbrana vaša najpogostejša vprašanja in moji odgovori o brezplačnem jedilniku, ki je na voljo na vrhu spletne strani. Z njimi se lahko lažje in bolje pripravite na prve zalogajčke.

Kako je z dodajanjem vode?

Ko pričnemo z uvajanjem goste hrane, se priporoča tudi dodajanje vode, ki naj bo do dojenčkovega 6. meseca prekuhana.

Koliko hrane naj skuham? Zanima me količina v gramih.

V začetku najprej ponudimo hrano po žličkah, to pomeni, da bomo skuhali na primer polovico korenčka, četrt bučke, kasneje pa bomo glede na potrebo otroka količino hrane povečevali. Ko po tednu ali dveh hranjenje že lepo steče, naj bi se dojenčku pripravilo približno 80-100 g zelenjave skupaj, najverjetneje pa vam bo po dojenčkovem odzivu jasno, koliko in kaj bo pojedel. Ko pripravljate zelenjavo, jo lahko ponudite v enakovrednem sorazmerju, pri mesu pa se raje držite manjše količine.

V jedilniku je tudi meso. A se ne uvaja meso šele po 6. mesecu starosti?

Jedilnik je napisan tako, da lahko začnete z uvajanjem hrane že pri 4 mesecih otrokove starosti, velja pa za vse zdrave otroke, ki se normalno razvijajo. Meso se ne priporoča do 6. meseca otrokove starosti zaradi beljakovin, ki jih vsebuje. Beljakovine v večjih količinah lahko obremenjujejo otrokove ledvice, zato pa v tem jedilniku začnemo z uvajanjem mesa proti koncu meseca in v zelo majhnih količinah, da je to za dojenčka še varno.

Kaj pa če ne bo maral bučke?

Bučko lahko nadomestite s korenčkom, krompirjem, kolerabo, cvetačo, brokolijem, lahko pa tudi večkrat vztrajate pri bučki, mogoče pa jo le sprejme. V začetku je smisel uvajanja goste hrane bolj v spremembi in raziskovanju, ne toliko v sitih želodčkih. Poskušajte z različnimi kombinacijami, zamenjajte živila, če je to potrebno. Če na primer ne mara bučke, ima pa rad korenček, mu pri mešani zelenjavni kaši ponudite več korenčka in manj bučke.

Sol se lahko doda?

Dodajanje soli ni priporočljivo do 1. leta starosti. Isto velja za sladkor.

Če imaš tudi ti kakšno vprašanje povezano z jedilnikom, mi ga zaupaj, na tej povezavi pa si lahko prebereš koristen članek o prehrani otrok, ki ga je sestavil strokovnjak za prehrano dr. feelgood Mario Sambolec.