Pripovedovanje in branje zgodb, pravljic in besedil otrokom že v najzgodnejšem obdobju življenja pomembno vpliva na bralne in pismene sposobnosti otrok kasneje v šoli.

Pripovedovati ali brati lahko začnemo že zelo zgodaj,  že v obdobju dojenčka, knjige za razvoj otroka pa lahko kupimo ali pa si jih sposodimo v knjižnici.

Spodaj sem pripravila seznam za knjige za razvoj otroka, ki si jih lahko izposodiš, jih prelistaš, prebereš in se sam/sama odločiš, če so ti všeč in če so primerne za tvojega otroka, nato pa se pripraviš na pripovedovanje ali branje.

Knjige za razvoj otroka s spodnjega seznama so v večini bolj primerne za malčke in predšolske otroke, saj ozaveščajo o ekološkem načinu življenja in učijo o naravi.

Pomembna je priprava na branje ali pripovedovanje.

Prav tako, kot so pomembni postopki in rutina pri pripravi na spanje, hranjenje ali druge dejavnosti čez dan, je pomembna priprava na branje ali pripovedovanje.

Če želimo doseči, da bo otrok kar se da čim bolje sprejel informacije, ki mu jih želimo posredovati,  se moramo na to ustrezno pripraviti.

Najprej se pripravimo sami, tako, da si knjigo prej preberemo in se seznanimo z njeno vsebino.

Nato določimo, kaj je namen knjige in kaj želimo z vsebino pri otroku doseči.

Zatem pripravimo prostor in poskrbimo, da nas med pripovedovanjem ne bodo zmotili.

Pripovedovanje ali branje? V čem je razlika?

Knjige za razvoj otroka so različne. Lahko imajo različne vsebine, različno dolge tekste in različno razporejene ilustracije.

Sami se lahko odločite ali boste knjige za razvoj otroka BRALI ali PRIPOVEDOVALI.

Razlika je v tem, da pripovedovana zgodba izvira iz vas, sami oblikujete besede in stavke, sami govorite o tem, kar ste prej prebrali v knjigi in sami se odločite, kako dolgo boste ostali pri določeni podrobnosti in kaj boste izpustili.

Branje pa poteka tako, da enostavno sledite besedilu, ki piše v knjigi in se prepustite besedam in stavkom avtorja knjige, točno tako, kot so tam napisani.

Izkušnje kažejo, da mlajši otroci bolj doživeto in z zanimanjem poslušajo pripovedovanje, starši pa poznamo svoje otroke in se dobro zavedamo, kateri deli pripovedovanja jih bodo najbolj zanimali, zato smo odlični pri sestavljanju svojih besed in stavkov.

Pripovedovanje in dojenčki

Tudi z dojenčki lahko vsakodnevno izvajamo dejavnost pripovedovanja, pa tudi branja.

Naj podam praktičen primer:

Rahlo zatemnimo prostor in poskrbimo, da nam je v njem prijetno in toplo. Na vrata prostora podamo napis NE MOTI ali VSTOPI POTIHO in se namestimo v prijeten položaj (primeren je položaj lupinice).

Dojenčka primemo za obe pesti ali dlani in mu nežno in počasi začnemo pripovedovati poljubno zgodbo, ki jo poznamo na pamet ali pa mu pokažemo kontrastno knjigo in mu opisujemo njeno obliko in vsebino. Medtem ga lahko nežno zibljemo in božamo dlani.

Pomembno je, da so knjige za razvoj otroka najprej všeč tebi, da se najdeš z vsebino in si jo želiš posredovati svojemu otroku. Če ti vsebina ni všeč in se ne strinjaš z njo, potem knjigo raje odloži nazaj na polico. Zagotovo obstaja nekaj, kar bo všeč tebi in otroku, še bolje, vsej družini!

Če je v igri pripovedovanje ali branje predšolskemu otroku, ga spodbudite k obnovi zgodbe z zanimivimi vprašanji.

Nekaj knjig iz seznama:
  1. Ingrid Mylo - Čarobni šal
  2. Bob Graham - Mufi
  3. Mira Voglar - Kahlica Bahlica
  4. Julia Donaldson Palčič
  5. Otroško izročilo - Enci Benci na kamenci
  6. Simona Pintarič - Smetiščna vas
  7. Helena Kraljič - Ples v zabojniku
  8. Tatjana Kokalj - Cvetkova gmajnica
  9. Helena Koncut - Ples v zabojniku
  10. Svetlana Makarovič - Veveriček posebne sorte
 

Celoten seznam knjig dobiš tako, da klikneš na gumb spodaj.

Želim vam prijetno branje.