Prve mesece svojega življenja se otroci hranijo izključno z materinim mlekom oziroma mlečnim pripravkom. Nato pa počasi nastopi čas, ko začnejo spoznavati tudi druge okuse in teksture hrane. Začne se namreč uvajanje goste hrane. Takrat se staršem ponavadi porajajo različna vprašanja in tudi skrbi. Kdaj naj se sploh začne uvajanje goste hrane? Kako naj se lotim? S čim naj začnem? Kdaj uvajamo alergena živila? Kaj pa, če moj dojenček sploh ne bo želel jesti goste hrane? so le ena izmed najpogostejših vprašanj, ki si jih postavljamo starši, ko se pripravljamo na uvajanje goste hrane.

Obstaja sicer več smernic, ki se v nekaterih vidikih razlikujejo, vsem pa je skupno to, da naj bo hrana čim bolj zdrava, raznolika in sveže pripravljena. Veliko raziskav namreč kaže, da je treba zdrave prehranjevalne navade otrok gojiti že od začetka, ko je uvajanje goste hrane za dojenčka nekaj novega, saj so le-te v vseh obdobjih življenja pomemben faktor pri preprečevanju nastanka raznih kroničnih bolezni.

Za večino staršev uvajanje goste hrane predstavlja poseben izziv, zato sem za vas pripravila nekaj nasvetov o tem, kako se ga lotiti, s čim začeti ter dodala še nekaj splošnih smernic glede prvih obrokov vašega otroka.

Kdaj začeti?

Strokovnjaki menijo, da je pravi čas za uvajanje goste hrane okrog otrokovega 6. meseca starosti. Do takrat naj bi se otrok izključno dojil ali hranil z mlečnim pripravkom.  Otroci se seveda zelo razlikujejo, tako da lahko glede na potrebe posameznega otroka gosto hrano začnemo uvajati kadarkoli med 4. in 6. mesecem starosti.

Kliknite tu za prenos datoteke 30-dnevni jedilnik za uvajanje goste.

Kako začeti?

Glavni cilj je seveda to, da se bo otrok sčasoma naučil jesti vse in nadomestil mlečne obroke, toda izredno pomembno je, da uvajanje goste hrane poteka postopoma in počasi. Otrok naj na začetku spoznava različne okuse, teksture, hrano naj voha, okuša, se je dotika in nosi z rokami v usta. S hranjenjem ne hitimo in poskrbimo, da bo zanj to zabavno in zanimivo doživetje in ga spodbujajmo, da poskusi čim več živil, pri čemer se držimo tega, da ga, v kolikor noče jesti,  s hrano ne silimo.

Vsako novo živilo uvajamo v razmaku približno 4 dni, da se otrok navadi na nov okus, v tem času pa se tudi že lahko pokaže morebitna alergijska reakcija na določeno živilo.

S čim začeti?

Ko se začne uvajanje goste hrane, je otrokov prebavni sistem še zelo občutljiv, zato strokovnjaki svetujejo, da kot prvi obrok uvedemo kosilo in sicer zelenjavo, ki jo skuhamo v vodi ali na sopari. Otroku sprva ponudimo samo eno vrsto zelenjave (npr. bučka, cvetača, korenje, itd.), nato pa počasi začnemo z različnimi zelenjavnimi kombinacijami (npr. bučka-cvetača, korenje-koleraba, cvetača-brokoli itd.).

Po enem tednu v pripravljen obrok dodamo eno čajno žličko hladno stiskanega olja (npr. oljčno olje, repično olje, itd.) Zelo kmalu zelenjavnim kašicam začnemo dodajati še kuhan krompir (ene izmed možnih kombinacij so npr. bučke-krompir, korenje-krompir, cvetača-brokoli-krompir, koleraba-korenje-krompir, itd.).

Po približno treh tednih začnemo z uvajanjem mesa. Najprej ponudimo belo meso (perutnina, zajčje meso), nato pa še teletino, jagnjetino, govedino. Dodamo lahko tudi riž. Če je le možno, otroku kuhajmo svežo, sezonsko in lokalno pridelano zelenjavo. Hrana naj bo na začetku bolj kašasta, kasneje pa jo le pretlačimo. Uvajanje goste hrane pa lahko poteka tudi po zadnja leta vedno bolj priljubljeni metodi BLW (= baby led weaning), pri kateri otroku ponudimo trdo hrano, ki jo prime v roke in se sam hrani (npr. kos kuhanega korenja ali brokolija).

Kaj storiti, če dojenček ne želi jesti?

Uvajanje goste hrane je izredno zanimivo in pestro obdobje, ki pa lahko za marsikaterega starša hitro postane zelo stresno, saj se lahko zgodi, da dojenček hrane ne sprejme in ne želi jesti. Naj vas potolažim – to se pogosto zgodi in nikakor ne pomeni, da vaš otrok nikoli ne bo jedel goste hrane. Če otrok zavrača gosto hrano, ga ne smemo siliti jesti in mu takrat raje ponudimo mlečni obrok oziroma dojenje. Zavedati se moramo, da nekateri otroci gosto hrano sprejmejo takoj, drugi pa potrebujejo več časa. Včasih pojedo le žličko ali dve, spet drugič pa celo skledico hrane.

Pomembno pa je, da vztrajamo in mu gosto hrano ponujamo vsak dan. Včasih se tudi zgodi, da je otrok že lepo sprejel gosto hrano, potem pa pride obdobje, ko zopet ne želi jesti. Toda brez skrbi – prej ali slej bo vsak otrok prišel do stopnje, ko bo uvajanje goste hrane obrodilo sadove in bo lahko otrok z nami jedel prilagojeno družinsko prehrano.


ŠE NEKAJ NASVETOV


  • Otroka vedno hranimo v pokončnem položaju (sprva v naročju, nato pa v stolčku za hranjenje).
  • Ko začnemo dojenčku uvajati gosto hrano, mu začnemo pri obrokih dajati tudi navadno vodo, ki naj bo do njegovega 6. meseca prekuhana. Poleg vode mu lahko ponudimo tudi nesladkan čaj, vsekakor pa se izogibajmo sokovom in raznim drugim pijačam, ki vsebujejo sladkor.
  • Bodimo previdni pri uvajanju alergenih živil (gluten, jajce, kravje mleko, oreški in podobno) in jih ne ponujajmo, preden niso dovolj stari za določeno živilo. Gluten lahko ponudimo po dopolnjenem 6. mesecu, jajce postopoma uvedemo med 6. in 7. mesecem (začnemo v manjših količinah, npr. eno četrtino, uvedemo pa najprej rumenjak in nato beljak), kravje mleko in oreške pa po dopolnjenem enem letu starosti.
  • Otroku pred 1. letom starosti ne dajamo medu, saj lahko vsebuje spore Clostridium botulinum, ki lahko povzročijo hudo zastrupitev.
  • Po 1. letu starosti začnemo v prehrano uvajati tudi manjše količine soli in sladkorja.