V videoposnetku spodaj ti predstavljam 1 dejavnost, 1 vajo, ki spodbuja dojenčkov razvoj v taki meri, da mu omogoča številne pozitivne izkušnje in znanja.

S to vajo pri dojenčku spodbujamo tri pomembne lastnosti, ki mu bodo  življenju zelo prav prišle. Prva je samozavedanje, ki ga pridobiva že s tem, ko se premika in raziskuje po prostoru. Druga je samostojnost, ki se jo ravno tako uči s tem, ko sam nekaj doseže, na primer igračko pred njim. Tretja je zaupanje, kar pomeni, da dojenček postopoma spoznava, da mu je z našo pomočjo nekaj uspelo.

Vajo, ki vam jo želim predstaviti, sem poimenovala ”Seganje za igračko”, sestavimo pa jo lahko na različne načine, odvisno od zmožnosti našega dojenčka.

Predstavljam ti tudi številne pozitivne lastnosti, ki izhajajo iz te vaje.

1) TREBUŠČKANJE

Zelo dobro je, če je dojenček vsakodnevno na trebuščku. S tem krepi hrbtne mišice, mišice ramenskega obroča, krepi tudi nadzor nad glavico,…

2) NAPOR

Napor je beseda, ki zveni neprijetno, povezujemo jo z nečim, česar bi se na vse pretege najraje izogibali. Vendar je napor izredno pomemben in zaželen, saj dokazano izboljšuje napredek in deluje pozitivno na končni izid. To pomeni, da igrača, ki je dosežena z naporom, več velja in sproži pozitivna čustva pri otroku, krepi samozavest, samozaupanje in omogoča dojenčku, da bo naslednjič še poskušal.

3) ORIENTACIJA V PROSTORU

Vsak gib, ki ga dojenček naredi v prostoru, se zapiše v njegove možgane. Tam se shrani in čaka na naslednji korak. Naslednji korak je ta, ko dojenček zopet poskuša in napreduje. Verjamem, da vsi poznate tisti občutek, ko se dojenček nekega dne sam postavlja na kolena, pa nazaj dol, pa zopet na kolena in dol, naslednjega dne pa na kolenih že poskuša prve korake in mi se čudimo, kako hitro je napredoval.

... sedaj pa k izvedbi vaje

Z najmlajšim dojenčkom začnite tako, da mu podložite trup in ga motivirate z njegovo najljubšo igračko. Tako mu lajšate trebuščkanje in mu ponujate možnost, da se začne zanimati za stvar.

Dojenček si bo avtomatsko zaželel gibanja. Ko opazite, da je aktiven, mu pomagajte tako, da mu podprete podplate z vašimi dlanmi, od katerih se bo lahko odrival.

Vajo lahko izvajate tudi direktno z malo trše podlage in vedno bodite pozorni na razdaljo med igračko in dojenčkom. Svetujem, da mu jo za prvi poskus postavite čisto blizu dosega, kasneje pa postopoma odmikate dalje. Ne pozabite, da se dojenček zanjo mora potruditi, še vedno pa mora biti igračka dovolj blizu, da ne izgubi zanimanja zanjo.

Z malo starejšim dojenčkom lahko vajo nadgradite z dodatkom obračanja, tako kot prikazuje video. Svetujem, da se pri izvajanju vaj zanašate na svojo presojo, saj dojenčka najbolje poznate in veste, kje v razvoju je.