Kako naj vem, da se moj dojenček razvija normalno?

Spodaj te čaka povezava do mejnikov in ciljev razvoja za poljubno izbrano starost dojenčka!

Kdaj lahko dojenček sedi? Ali naj bom zaskrbljena, če dojenček 7 mesecev ne sedi?

Kako spodbujati plazenje?

Kdaj dojenček shodi?

Kakšen je dejansko normalen razvoj dojenčka / otroka po mesecih?

DA, kot mamica bi bila izredno vesela in pomirjena, če bi mi lahko točno in 100 % zagotovili, kdaj je normalno in v katerem mesecu starosti bo moj dojenček osvojil določeno spretnost. Na primer, vse bi bilo bolj enostavno, če bi vsi dojenčki pri dopolnjenem tretjem mesecu starosti osvojili gib, ki jim omogoča, da se preko boka uspešno prekucnejo s trebuščka na hrbet. Vsi bi nestrpno čakali datum tretje mini svečke in ustvarili kratek preizkus za dojenčka. Flik, če se prekucne, se normalno razvija, če ne, moramo obiskati zdravnika. Enostavno, hitro in pomirjujoče.

Pa stvari ne potekajo čisto tako. Vse skupaj je veliko težja preizkušnja. Mamice smo zafrustrirane in panične v prvi vrsti zaradi hormonov po porodu, potem pa so tu še dojenčki prijateljic, s katerimi rade primerjamo svojega, stari starši in drugi ”bolj izkušeni” znanci, ki nam kot za šalo posujejo kakšen zajeten ščep soli na zdravo pamet.

Zdrava pamet, ta naj bo prioriteta v vašem življenju. Predvsem, ko se nad predolge dneve in noči nakopiči preveč vsega in potem iščemo in tuhtamo, kaj točno v danem momentu narediti. Zdrava pamet je vedno dobra izbira.

Tako, sedaj pa k razvoju dojenčka po mesecih.

Dejstvo je, da niti en dojenček ni enak drugemu, prav tako velja, da je vsak individualno bitjece, ki dosega določene spretnosti v svojem lastnem tempu. To pomeni, da bo zdrav dojenček shodil pri devetih mesecih, njegov prav tako zdrav vrstnik pa bo shodil pri petnajstih mesecih. Isto velja pri vseh drugih dosežkih, zato je najmanj zanesljivo to, da pri spremljanju razvoja svojega dojenčka le tega primerjate z drugimi.

Kako pa boste potem vedeli, če se vaš dojenček razvija normalno?

Obstajajo okvirni opozorilni znaki pri razvoju dojenčka, s pomočjo katerih se lahko lažje orientiramo, kdaj se posvetovati z dojenčkovim pediatrom:

Do 2. meseca smo pozorni na:

 • Dojenček se hrani zelo počasi ali noče sesati,
 • nikoli ne pogleda v določen predmet, ki je v njegovi bližini ali pa se premika,
 • ne reagira na močno svetlobo,
 • ne reagira na nenaden močen zvok.

Pri 3. mesecih smo pozorni na:

 • Dojenček ne more še sam nadzorovati glavice,
 • ne zgrabi predmeta, ki ga dobi v dlan,
 • ne pogleda premikajočega predmeta,
 • se ne smeji,
 • ne reagira na glasnejše zvoke,
 • ignorira nove obraze.

Pri 7. mesecih smo pozorni na:

 • Dojenček ima zelo trde gibe ali pa pretirano mehke,
 • ne more še mirno in kontrolirano držati glavice,
 • se ne odziva na zvoke,
 • se ne smeji,
 • ne sega po igračah.

Pri 12. mesecih smo pozorni na:

 • Dojenček se ne plazi,
 • dojenček samostojno ne sedi,
 • ne more stati ob podpori,
 • ne trudi se poiskati predmeta, ki ga skrijemo pred njim,
 • ne pove niti ene besede,
 • ne uporablja nobenih gest, kot je na primer zmajevanje z glavo in kazanje s prstom.

Zgoraj opisani opozorilni znaki so okvirni. Če opazite, da dojenček kaže večino opozorilnih znakov, potem je dobro, da to omenite pediatru.

Če je vaš dojenček socialen, si želi raziskovanja, se hoče premikati in biti del dogajanja, potem kaže lastnosti zdravega dojenčka.

Kakšen je normalen razvoj dojenčka po mesecih?

Poleg opozorilnih znakov priporočam, da starši spremljajo razvoj dojenčka skozi splošno priznane okvirne mejnike in cilje za razvoj dojenčka. V kombinaciji s primernimi razvojnimi aktivnostmi in igro, ki je primerna starosti in sposobnostim dojenčka je tako namreč lažje sproti spremljati napredek ali morebitna zaostajanja v razvoju dojenčka.

Vsi spletni programi za razvoj dojenčka, BIBA, BUBA, BAJA, ter priročnik BIBAJA, 50 dejavnosti za zdrav razvoj dojenčka v prvem letu življenja vsebujejo precej natančno določene mejnike za razvoj otroka po mesecih.

Pri oblikovanju mejnikov in opozorilnih znakov sem upoštevala smernice AAP-ja (American Academy of Pediatrics). Mejniki in opozorilni znaki so sicer okvirni.

cilji in mejniki razvoja dojenčka

POMEMBNO: Tudi, če dojenček že dosega opisane mejnike razvoja, je zanj zelo dobro, da aktivnosti ponavljate vsakodnevno in tako poskrbite za utrjevanje njegovih možganskih povezav. Dojenček bo suveren in samozavesten pri izvajanju poznanih dejavnosti. Preveri spodaj, s katerimi aktivnostmi lahko to omogočiš.

Predogled naključne strani iz online programa za razvoj dojenčka. Razvojne aktivnosti in igra je sistematično razvščena po mesecih, da je prilagojena sposobnostim in starosti dojenčka. Na desni strani so dodani tudi podrobni mejniki in cilji razvoja dojenčka.

Pridobi mejnike razvoja za tvojega dojenčka

Na povezavi spodaj lahko izbereš, v katerem mesecu se trenutno nahaja tvoj dojenček, in brezplačno pridobiš nekaj izbranih mejnikov in ciljev razvoja dojenčka. Da bi te, pozitivne možganske povezave, pri svojemu dojenčku še dodatno okrepila, pa so na voljo tudi aktivnosti. Preveri sedaj!

Ključne besede: opozorilni znaki pri razvoju dojenčka, opozorilni znaki, mejniki za razvoj dojenčka, kdaj dojenček samostojno sedi, razvoj otroka po mesecih, razvoj dojenčka po mesecih, spodbujanje plazenja dojenčka.