Čas, udobje lastnega doma, vi in dojenček. To je vse kar potrebujete za zdrav razvoj dojenčka od doma. Velikokrat si postavljamo vprašanje, kaj lahko počnemo s svojimi otroci sedaj, ko nam kar naenkrat ostaja veliko časa. Ker si želimo, da je le-ta prijetno in koristno porabljen, se odločamo za aktivnosti, ki dojenčku poleg dobrega počutja ponujajo tudi možnost učenja, razvoj samozavesti in drugih vrlin, ki jih z nekaj preprostimi dejavnostmi lahko hitro osvojimo.

Za vas sem pripravila nekaj idej za razvoj dojenčka od doma, ko lahko preko igre z njim izvajate koristne aktivnosti, ki bodo poskrbele za razvoj njegovih hitrih možganov na petih področjih; gibalnem, jezikovnem, kognitivnem, socialnem in na področju čutil. Za izvajanje aktivnosti ne potrebujete nobenih posebnih pripomočkov, pomagate si lahko s tistim, kar že imate doma.

Žgečkanje podplatov

(primerna od rojstva naprej)

Dojenčka položite na hrbet na podlago in se posvetite njegovim podplatom. Celotno stopalo objemite s svojimi rokami, s palcem pa nežno božajte podplate. Nato podplate pobožajte še s kakšnim mehkim pripomočkom. Dejavnost obogatite s spodbudnimi in prijetnimi besedami.

Kaj dosegamo s to dejavnostjo?

Spodbujanje čutov na podplatih, zavedanje nogic, doživljanje ugodja ob igri in interakciji z odraslim.

Dotik je za dojenčka zelo pomembna izkušnja. S pomočjo dotika se med dojenčkom in njegovimi najbližjimi splete pomembna vez, ki kasneje v življenju vpliva na otrokovo samopodobo in pozitiven odnos do sveta. S pomočjo dotika krepimo otrokovo samozavest, dojenček pa krepi tudi zaznavne sposobnosti, ki ga učijo, da loči sebe od ostalih ljudi in spoznava, kje v prostoru se nahaja.

Razgibavanje rok

(primerna od dveh mesecev naprej)

Dojenčka položite na hrbet na podlago in pozornost usmerite v njegove rokice. Nato čvrsto primite njegove pesti in rokice počasi iztegnite nad njegovo glavo in nazaj. Vajo ponovite štirikrat. Zatem izvedite še vajo iztezanja rok vstran. Rokice gredo najprej narazen, nato se zopet srečajo na sredini prsnega koša. Po počitku lahko obe vaji ponovite.

Kaj dosegamo s to dejavnostjo?

Razgibavanje mišic ramenskega obroča, krepitev mišic prsnega koša.

Z vajami na gibalnem področju krepimo dojenčkove mišice in spodbujamo njegov hiter in zdrav gibalni razvoj. Gibalne vaje krepijo otrokovo zavedanje svojega telesa v prostoru, okolju, ki je drugačno od tistega, v katerem je preživel devet mesecev. Zato se nanj prilagaja počasi, vendar konstantno, korak za korakom. Vaja spodbuja gibalni razvoj dojenčka in s tem tudi aktivno vpliva na razvoj možganov. Dokazano je, da z gibalnimi vajami zelo koristimo učenju na intelektualnem področju. Pomembno je, da med vajo spremljate dojenčkovo počutje in jo prekinete, če opazite, da se ne počuti najbolje. Vaja krepi tudi odnos z odraslim, ki vajo izvaja, vzpostavi se komunikacija, ki vpliva na dojenčkovo samozavest, voljo in željo po nadaljevanju vaje in sodelovanju z odraslim.

Opazovanje v ogledalu

(primerna od štirih mesecev naprej)

Dojenčka postavite pred ogledalo, da bo lahko opazoval svoj odsev v njem. Povejte mu, kaj vidi. Opišite mu njegov obrazek. Med opazovanjem premikajte njegove rokice in nogice in spodbujajte njegovo aktivnost. Skupaj opazujta premikanje v ogledalu.

Kaj dosegamo s to dejavnostjo?

Učenje zavedanja sebe, spodbujanje opazovanja, razvijanje vida, razvijanje socialnih veščin, krepitev nadzora nad držanjem glave.

Dojenčki se v ogledalu še ne prepoznajo. To se zgodi okrog 18. meseca starosti, vendar vseeno uživajo ob pogledu na mini obrazek, ki jih gleda z druge strani. Načeloma vsi dojenčki uživajo, ko se gledajo v ogledalo, kar spodbuja smeh in socialni razvoj. Preko opazovanja v ogledalu in naše spodbude, se učijo tudi različnih delov telesa, ki mu jih opisujemo, prav tako pa opazijo razliko med malim in malo večjim (njim in nami). Opazujete se lahko tudi v manjšem ogledalcu, ki ga imate lahko vedno s seboj, tudi če zapustite dom in se odpravite na izlet. Dojenček lahko z ogledalcem rokuje in uživa v različnih ”slikah”, ki jih ogledalce ponuja.

Iskanje male igrače

(od šestega meseca naprej)

Dojenčka položimo na hrbet na podlago in ga z manjšo igračo ali obročkom spodbudimo, da z rokicami seže proti sredini telesa. Počakamo ga, da mu uspe prijeti igračko in ga pohvalimo. Nato z igračko potujemo v eno in drugo stran in spodbudimo dojenčka, da ji sledi.

Kaj dosegamo s to dejavnostjo?

Spodbujanje koordinacije oko roka, iskanje sredine, orientacija v prostoru, razvijanje natančnosti, spodbujanje zanimanja za igro, spremljanje predmeta.

Pri tej dejavnosti lahko dojenčku ponudimo najprej večjo igračko, da ocenimo njegovo zanimanje in pa koordinacijo rok. Ko mu uspe, lahko naslednjič poskusimo z manjšo in naslednjič s še manjšo igračko. Če dojenček potrebuje pomoč, mu pomagamo tako, da ga rahlo primemo za roko in jo usmerimo proti igrački. Tako mu bo kasneje lažje uspelo. Dejavnost lahko nadgradite z obračanjem na trebušček z ene in druge strani, prav tako pa lahko poskusite tudi z obračanjem preko trebuščka na hrbet tako, da dojenčku pomahate z igračko nad ušesom.

Skrivanje predmeta

(od sedmega meseca dalje)

Dojenčku pokažite zanimivo igračo in z njo pritegnite njegovo pozornost. Zatem jo pospravite pod pokrivalo in poskrbite, da dojenček to opazi. Počakajte nekaj sekund, nato pa igračo odkrijte in jo zopet pokažite dojenčku. Dejavnost ponovite večkrat.

Kaj dosegamo s to dejavnostjo?

Razumevanje stalnosti predmeta, doživljanje ugodja ob igri, zaznavanje sveta.

Dojenček še ne razume, da predmet, ki ga skrijemo pred njim še vedno obstaja, le da ga ne vidimo več (zavedanje trajnosti predmeta). S takšno dejavnostjo in več ponovitvami mu pokažemo, da je predmet še vedno nekje v bližini, hkrati pa ga spodbujamo k njegovi aktivnosti, saj nas bo v kratkem želel posnemati in bo sam odstranil prekrivalo.

Spodbujanje plazenja

(od osmega meseca dalje)

Če dojenčka želite spodbuditi k plazenju, ga iz trebušnega položaja čvrsto podprite v predelu trebuha in med nogami. Nato ga rahlo dvignite od podlage tako, da se bodo tal dotikala samo še njegova kolena in komolci ali dlani. Otroka v tem položaju podpirajte in ga spremljajte v premikih naprej.

Kaj dosegamo s to dejavnostjo?

Seznanjanje z veščino plazenja, spodbujanje gibalnega razvoja, zavedanje lastnega telesa v prostoru, doživljanje ugodja v gibanju.

Nekateri dojenčki se bodo v tem obdobju že samozavestno plazili, drugi bodo raje plazili po trebuhu, tretji pa se bodo našli nekje vmes, ko se bodo poskušali dvigniti na vse štiri in se bodo zibali naprej in nazaj. Aktivnost izvajamo tako, da dojenčka podpremo v predelu trebuha in med nogami, ga rahlo dvignemo od podlage tako, da na tleh ostanejo njegova kolena in komolci ali dlani, potem pa spremljamo otrokov odziv. Dojenček se lahko opira na svoje roke spredaj, zadnji del pa v celoti podpirajte vi. Svojo oporo lahko malce popustite in dojenčka prislonite na njegova kolena, v kolikor pa opazite, da se njegova hrbtenica pri tem usloči navznoter, podporo zopet prevzemite v celoti.

Prvi samostojni korak

(od desetega meseca naprej)

Z zanimivo igračo povabite dojenčka, da se dvigne ob opori. Nato ga s spodbudnimi besedami pokličite k sebi. Spodbudite ga, da naredi samostojni korak proti vam, na koncu pa ga objemite in pohvalite.

Kaj dosegamo s to dejavnostjo?

Spodbujanje prvih korakov, učenje zaupanja in samozaupanja, doživljanje ugodja v
gibanju, krepitev mišic celotnega telesa.

Sprva naj bo pri tej aktivnosti razdalja med oporo in vami čim krajša. Poskrbite, da dojenček pridobi vaše zaupanje. Prvi koraki bodo tako varni z vašo pomočjo, kasneje pa lahko razdaljo povečate in spodbudite dojenčka, da se čim bolj samostojno odpravi proti vam. Cilj aktivnosti ni, da je razdalja med vami in dojenčkom čim daljša, ampak da se koraki izvajajo stoje in ne po vseh štirih. Če bo dojenček ocenil, da je razdalja med vami in njim predolga, je velika verjetnost, da se bo k vam odpravil s pomočjo plazenja. Nič hudega. Takrat skrajšajte razdaljo in jo prilagodite situaciji.

Želiš dodatne aktivnosti?

ZA VEČ DEJAVNOSTI, KI SPODBUJAJO RAZVOJ DOJENČKA IN JIH LAHKO IZVAJATE OD DOMA

PRIDOBI DEJAVNOSTI ZA RAZVOJ DOJENČKA
programi za razvoj dojenčka