Dojenčkov razvoj se dogaja s svetlobno hitrostjo. Čeprav se včasih zdi, da ne razume ničesar, kar se dogaja okrog njega, so ravno informacije iz okolja tisto, kar ga uči pridobivati pomembno znanje in izkušnje, s katerimi nas bo presenečal malo kasneje.

Če imamo doma dojenčka, starega od 1. meseca naprej, mu lahko ponudimo zelo enostavno aktivnost Pisane vsebine, ki si jo lahko ogledate v videoposnetku spodaj. Aktivnost mu omogoča, da se uči na več področjih hkrati in razvija več ciljev:

Razvijanje vida in prepoznavanje barv

Dejavnost dojenčku pomaga razvijati njegov vid, saj je ta v začetku še nejasen, s kontrastnimi in velikimi predmeti pa pritegnemo njegovo pozornost. Dojenček še ne zna ločiti med podobnimi barvami, mu pa z dejavnostjo omogočimo zgodnjo izkušnjo, da barve lahko opazuje.

Krepitev hrbtnih mišic in spodbujanje obračanja glave

Z dejavnostjo se dotaknemo tudi pomembnega gibalnega razvoja. Dojenčki so najprej sposobni nadzirati svojo glavico, a za to potrebujejo kar nekaj truda in naše spodbude. Z dvigom in obračanjem glavice krepijo tudi pomembne hrbtne mišice in mišice ramenskega obroča.

Dejavnost se izvaja iz položaja na trebuščku. Trebuščkanje zelo pozitivno vpliva na krepitev mišic ramenskega obroča in hrbtnih mišic, kar vpliva na uspešno kontrolo glavice in omogoča dojenčku, da čimprej obvlada držanje glavice brez naše podpore.

Pisane vsebine, ki mu jih lahko ponudite, da z njimi spodbudite njegovo pozornost, so lahko zelo različne, zato ste lahko neomejeno ustvarjalni in se lahko prilagajate na splošno zanimanje vašega dojenčka.

AKTIVNOST PISANE VSEBINE

Dojenčka položite na trebušček tako, da ga podprete z blazino. Predenj postavite večje predmete kontrastnih barv tako, da bodo pokrivali večji del površine in spodbujali premikanje dojenčkove glave levo in desno.