Dobrodošli v našem kotičku. Tukaj so igrače skrbno izbrane, urejene in primerne prav za starost našega malčka. Kako oblikovati otroški kotiček, kaj pri tem upoštevati in česa se izogibati?

 

Živijo, danes lahko z mano pokukaš v otroški kotiček v naši sobici. Odločila sem se, da ti pokažem, na kakšen način smo mi uredili otroški kotiček, na kaj sem bila pri urejanju pozorna, kaj v tem kotičku se mi ne zdi najbolje in tako naprej.

Podala vam bom par predlogov, ki vam lahko pridejo prav in jih tudi sami upoštevate, ko boste doma urejali otroški kotiček.

Ne želim vam podajati omejitev glede prostora, kjer boste uredili svoj edinstven otroški kotiček, pa vendar; to je lahko v otroški sobici, kjer ima otrok posteljo, v kolikor imate res veliko prostora, ga lahko vzpostavite v sobi namenjeni le temu, če pa ste s prostorom omejeni, ga na hitro lahko ustvarite tudi v dnevni sobi, tam umaknete klubsko mizico, na tla položite podlogo po želji, nanjo pa položite nekaj zanimivih igrač.

TE ZANIMAJO VIDEO AKTIVNOSTI ZA DOJENČKE? KLIKNI SEM

Ni pomembno KJE se otroški kotiček nahaja, pomembno je, KAKO JE UREJEN in kaj otroku ponuja. 

Ko ustvarjamo otroški kotiček in izbiramo primerne igrače, s katerimi bomo ta kotiček obogatili, je zelo pomembno, da k sodelovanju povabimo tudi otroka. Tako ga bomo učili, da je pomemben, da njegovo mnenje šteje in je pomemben član naše družine. Hkrati s tem bo rasla tudi njegova samozavest.

Zakaj urediti otroški kotiček? Zakaj ne bi namesto tega uporabili dveh večjih škatel, kjer bi bile pospravljene vse igrače otroka?

V otroškem kotičku naj bodo samo igrače, ki ste jih skupaj z otrokom izbrali, da bodo nekaj časa domovale tam. Otrok naj ima možnost izbire, odloči naj se, katere igrače bodo vedno na voljo za igro in katere ne. Pri tem mu pomagajte tako, da regulirate količino igrač (izbere jih lahko samo nekaj) in kvaliteto (na policah naj ne bodo samo vozila, usmerjajte ga k raznolikosti).

Vaša vloga pri urejanju je ključna predvsem v eni stvari – pomislite na otrokovo stopnjo razvoja in poskrbite, da je vsaj deloma otroški kotiček urejen tako, da spodbuja njegovo naslednjo fazo razvoja.

Na primer: Otrok je pred kratkim začel natikati igrače z luknjicami na temu primerne palice. Ne gre mu še najbolje, vendar v vsakem tretjem poskusu uspeva. Vaša naloga je, da otroški kotiček obogatite za natikankami, ki mu bodo omogočile, da bo v naslednjih nekaj dneh razvil pomembne finomotorične spretnosti. Primerne natikanke so na primer leseni vlak v videoposnetku, natikanka z živalicami in vezalka, ki jo lahko natika na preluknjan karton.

Igrače, ki niso prišle v ožji izbor in ne bodo domovale v kotičku, svetujem, da pospravite na otroku nedostopno in nevidno mesto. Tja jih pospravite v otrokovi odsotnosti. To ne pomeni, da so te igrače za vedno izgubljene, prišle bodo prav pri naslednjem urejanju kotička in pri vašem otroku bodo izzvale podobne občutke kot vsaka nova, nepričakovana igrača.

Ne pozabite na nekaj pomembnega – otroški kotiček mora biti otroku dostopen, igrače morajo biti njegovim očem vidne.

Katere igrače pa so trenutno aktualne pri nas?

Predlagam, da si ogledate video in izveste več na to temo.