ali kako lahko starši pomagamo pri optimalnemu gibalnemu razvoju našega dojenčka?

Prvi meseci dojenčkovega življenja za starše predstavljajo eno izmed najbolj pestrih obdobij v življenju. Poleg vse ljubezni in občudovanja, ki jo izkazujemo dojenčku in navdušenja nad vsem, kar počne in doseže, se nam vsak dan porajajo tudi nova vprašanja in skrbi. Ene izmed prvih so zagotovo: »Kako naj pravilno dvignem dojenčka? Kako ga pravilno pestovati? Kako ga previti? Na kaj moramo biti pozorni pri razvoju? S katerimi aktivnostmi lahko spodbudim njegov razvoj?«

Verjetno ste se tudi že srečali z izrazi kot so optimalni gibalni razvoj, trebuščkanje in baby handling.  Dejstvo je, da starši lahko že sami veliko naredimo za  optimalnemi razvoj dojenčka. Prav zato sem za vas pripravila nekaj koristnih napotkov o tem, na kaj moramo biti pozorni v prvih mesecih otrokovega življenja in kaj lahko sami storimo, da bi kar najbolj pripomogli k dojenčkovemu gibalnemu razvoju.

Pravilno rokovanje z dojenčkom oziroma baby handling

Zadnja leta fizioterapevti in pediatri zelo poudarjajo pomen pravilnega rokovanja z dojenčkom, ki ga nekateri poznajo tudi pod pojmom baby handling. Baby handling se začne že s pravilnim dvigovanjem in odlaganjem dojenčka. Dojenčka pravilno dvigujemo in odlagamo preko boka. To naredimo tako, da dojenčka počasi obrnemo na njegov levi bok, s svojo desno roko pa potujemo med njegovimi nogami do njegove glavice, ki jo podpremo. Z levo roko dojenčka podpremo v hrbtnem delu in ga dvignemo. Dojenčkovo glavo podpiramo le takrat, ko je še ne more nadzorovati sam. Dojenčka odlagamo iz istega položaja najprej na bok, nato na rame, nazadnje pa na podlago odložimo še njegovo glavico. Za enakomeren razvoj dojenčka je dobro, če pravilno dvigovanje in odlaganje izvajamo v obe smeri. Tako dojenčka enkrat dvignemo in odložimo z njegovega levega boka, drugič z desnega, pri tem se menjuje tudi prijem naših rok. Menjava strani je pomembna za dojenčkov enakomerni gibalni razvoj. Tudi pri previjanju in preoblačenju smo pozorni, da dojenčka premikamo in obračamo preko boka in pri tem uporabljamo ustrezne gibe baby handling-a.

DEJAVNOST: Pravilno dviganje in odlaganje dojenčka

Pestovanje

V prvih mesecih moramo biti pozorni tudi na način, na katerega pestujemo našega dojenčka. Tudi tukaj velja nekaj osnovnih pravil rokovanja z dojenčkom oziroma baby handling-a. Osnovni položaj za pestovanje dojenčka je položaj lupinice v naročju. Pri tem nudimo dojenčku oporo in skrbimo, da ima med počasnim zibanjem skrčene nogice. Dojenčka je dobro pestovati tudi tako, da je obrnjen na trebušček, saj s tem krepi vratne mišice, kar že v prvih tednih življenja zelo spodbuja njegov gibalni razvoj. Dojenčka lahko pestujemo tudi v na pol pokončnem položaju.

Pestovanje v lupinici v naročju je za dojenčka dobro, saj ga podpiramo v predelih, kjer to najbolj potrebuje. Njegova medenička naj bo podprta, noge pa skrčene, prav tako poskrbimo za podporo glavice, dokler tega še ne zmore sam. Če dojenčka zibamo v katerem koli položaju, naj bodo premiki nežni in zelo počasni. Le tako se bomo izognili primitivnim refleksom, ki so pri majhnih dojenčkih še vedno prisotni.

DEJAVNOST: Položaji pestovanja

Trebuščkanje

Poleg že omenjenega baby handling-a je zelo pomembno tudi to, da dojenček čim več časa preživi na trebuščku, saj na ta način krepi mišice vratu, hrbtne mišice, boljše lahko nadzoruje glavico, hkrati pa radovedno opazuje okolico še z druge perspektive. Na trebuh ga lahko polagate že takoj po prihodu iz porodnišnice. To storite večkrat na dan, sprva le za kakšno minutko ali dve, nato pa ta čas postopoma podaljšujte. Idealno je, če dojenček ob koncu 3. meseca na trebuščku preživi približno eno uro na dan.

Včasih se zgodi, da dojenček ne mara biti na trebuhu, kar pokaže z negodovanjem in jokom. Takrat je najbolje, da dojenčka  najprej poskusimo zamotiti z igračko ali slikanico. Z njim se ves čas pogovarjamo. Če se negodovanje nadaljuje oziroma stopnjuje, ga obrnemo nazaj na hrbet ali ga vzamemo v naročje in poskusimo znova malo kasneje. Zelo pomembno pa je, da s trebuščkanjem vztrajamo vsak dan, saj so minute, ki jih dojenček preživi na trebuščku, zelo pomembne za njegov optimalni gibalni razvoj in razvoj pravilnih gibalnih vzorcev.

DEJAVNOST: 5 načinov izvajanja dejavnosti na trebuščku

Igrajmo se

Pri poplavi informacij v zvezi s pravilnim gibalnim razvojem in baby handling-om pa ne pozabimo, da je tudi igra z dojenčkom tista, ki pomembno pripomore k njegovemu učenju in razvoju. Od preprostega petja, žgečkanja, pogovarjanja, pa vse do skrivanja predmetov in aktivnosti, ki spodbujajo plazenje, obračanje in podobno. Prav vsaka igra dojenčku koristi in mu pomaga razvijati njegov potencial.

Več raznolikih in zanimivih iger za dojenčke najdete TUKAJ .