Smej in igraj se z mano, všeč mi je!

Ko je dojenček star 2. meseca, se že počasi oddaljuje od refleksnega življenja in približuje socialnemu. Od tukaj naprej se njegovi primarni refleksi začnejo zgubljati in kmalu lahko pričakujemo konkreten nasmešek, ki ima pomen – pravimo mu socialni nasmešek in pomeni, da se je dojenček zasmejal zavedno in ne slučajno, kot se je to lahko zgodilo že prej.

V tem obdobju dojenček odpira in opazuje svoje dlani in jih nosi v usta. Tudi kontrola držanja glavice se izboljša in ko je na trebuščku, jo nekaj sekund lahko zadrži v zraku s pomočjo vratnih mišic.

Dojenček se začne konkretno oglašati. Zvoki so naključni, večkrat se to pojavi kot odziv na spodbudo odraslega, ki se ljubeče pogovarja z njim. Več časa posvetijo opazovanju okolice in manj joku.

Tudi rokice in nogice so večkrat v premikanju. Velikokrat ga lahko opazujemo, kako s premikanjem celega telesa, spuščanjem zvokom in smejanjem sporoča, da je vesel.

PRIDOBI DEJAVNOSTI
cilji in mejniki razvoja dojenčka

MEJNIKI RAZVOJA

Enostavno spremljaj napredek v razvoju svojega dojenčka. Za vsak mesec najdeš navedene mejnike razvoja. In to za 5 glavnih področij razvoja: gibanje, čutila, jezik, miselni del ter socialni razvoj.

PREDOGLED AKTIVNOSTI

Pokukaj v vsebino dejavnosti, ki že čakajo tvojega dojenčka.

Čutila
Miselni del

CILJI: Seznanjanje z instrumentom, učenje vzrok posledica (če stresem, se sliši), razvijanje posluha, sluha, koordinacija roka – oko.

ROKOVANJE S KRAGULJČKI

Če imate doma kraguljčke, ropotuljico ali kakšen drugi instrument, ki ga lahko dojenčku ponudite v dlan, ni nikoli prezgodaj za učenje na področju glasbe. Instrument dojenčku najprej predstavite, nato pa mu ga ponudite in mu pokažite, kako ga uporabljati. Dojenček naj instrumente raziskuje z obema rokama.

TE ZANIMA VEČ?


Čeprav so nekateri mnenja, da je za glasbeni razvoj v obdobju dojenčka še prezgodaj, so mnoge raziskave potrdile, da poslušanje glasbe blagodejno vpliva na dojenčkov razvoj. Prav tako dojenčku ne moremo škoditi, če ga zelo zgodaj seznanimo z glasbenimi pripomočki.

Na področju glasbe lahko naredimo še naslednje aktivnosti: dojenčku lahko prepevamo, ker že prepozna mamin glas (oziroma glas drugega družinskega člana) in mu je ljubši od ostalih zvokov iz okolja, predvajamo mu lahko glasbo (priporoča se izbrana Mozartova klasika), prav tako pa ga lahko seznanimo z ropotuljo in drugimi instrumenti.

Dejavnost spoznavanja z instrumenti lahko obogatimo s petjem in igranjem na instrument, prav tako lahko instrument ponudimo dojenčku, ki s pomočjo njega proizvaja zvok.

Koledarček aktivnosti

Uravnotežen razvoj

Cilji in mejniki razvoja

Video vsebine

VSTOPI V SVET RAZVOJA DOJENČKA

Razvojne dejavnosti in igra bo obogatila vsakdan tvojega dojenčka in poskrbela, da bo dosegel svoj poln potencial.

aktivnosti za razvoj dojenčka

3. MESEC

Pridobi aktivnosti in mejnike za razvoj dojenčka od drugega do tretjega meseca starosti.

12,90€

*aktivnosti so del 4-mesečnega programa BIBA

Mesečni program vsebuje:

video dejavnosti cilji in mejniki razvoja 5 področij razvoja možganov Koledarček aktivnosti PDF priročnik 24/7 spletna podpora

Je tvoj dojenček dopolnil 4 mesece?

Zahtevnejše aktivnosti ga že čakajo na naslednji strani

4. MESEC

SPLETNI PROGRAM BIBA

Zbirka 48 razvojnih aktivnosti in igre za dojenčke od 1. do 4. meseca starosti.

programi za razvoj dojenčka
48 video dejavnosti 70+ ciljev in mejnikov razvoja 5 področij razvoja možganov Koledarček aktivnosti PDF priročnik

Program Biba vsebuje vse zanimive in kreativne dejavnosti, ki so varne in primerne za novorojenčka.

NAROČI PROGRAM BIBA