Prvi koraki dojenčka

(odgovori na vprašanja mamic)

V katerem mesecu otroci začnejo hoditi? Kdaj so na vrsti prvi koraki? Moj dojenček se je sedaj pri osmih mesecih začel postavljati na nogici. Je že čas za prve korake? Kakšno obutev mora imeti dojenček za najboljši razvoj stopala?

Takšna in podobna vprašanja ste mamice zastavile v moj nabiralnik, ko smo se dotaknili teme o prvih korakih dojenčka. Na najpogostejša se odgovori skrivajo
v tem članku. Upam, da vam bodo pomagali pri vaših dilemah in da se boste s svojim dojenčkom lahko pogumno podali na raziskovanje sveta z nove
perspektive.

Če ste to že osvojili, vas TUKAJ čaka zanimiv KVIZ, s katerim lahko preverite, katera dejstva o svojem dojenčku že poznate in za katera mogoče slišite prvič.

Prvi koraki in posledično kmalu zatem tudi samostojna hoja sta za dojenčka (ali malčka) pomemben mejnik v njegovem razvoju, saj bo od tu naprej bolj samostojen in bo imel možnost odkrivati večjo površino okolja. Odkrival jo bo z nove perspektive. Osvojitev hoje je zelo pomemben mejnik s področja telesnega razvoja dojenčka, prav tako pa se enakovredno s tem razvijajo tudi psihološka področja, na primer samozavest in samostojnost ter orientacijske spretnosti, kar zelo pomembno vpliva na razvoj možganov. Kljub temu za učenje prvih korakov obstaja »triger«, ki ga moramo izkoristiti v točno določenem časovnem obdobju. To pomeni, da nam določeno vedenja dojenčka pove, da je ravno sedaj pravi čas za spodbujanje prvih korakov. Podrobnosti najdemo v spodnjih odgovorih.

1. V katerem mesecu otroci začnejo hoditi? Kdaj lahko pričakujem, da dojenček shodi?

Da dojenček samostojno hodi se načeloma smatra takrat, ko se je sposoben samostojno na nogicah premikati naprej in v hoji opraviti krajšo razdaljo, ne da bi pri tem uporabljal kakršnokoli oporo. Večina dojenčkov shodi okrog dvanajstega do petnajstega meseca starosti, nekaj jih shodi že prej, nekaj kasneje. Če dojenček ne shodi do 16. meseca starosti, se svetuje obisk razvojnega terapevta, ki pomaga v nadaljnjem gibalnem razvoju dojenčka.

2. Kateri sprožilci oziroma vedenja dojenčka nam pomagajo razumeti, da je ravno zdaj pravi čas za učenje hoje?

Prepoznamo jih zelo hitro. Da so prvi koraki že zelo blizu, nam pričajo naslednji trije:

 • Dojenček se zna sam dvigniti ob opori v stoječi položaj
 • Dojenček samostojno stoji medtem, ko se igra
 • Dojenček samostojno stoji in se pri tem nikamor ne opira s svojimi rokicami.

Ko je naš dojenček že osvojil zgoraj omenjene mejnike gibalnega razvoja je dobro, da ga k tem akcijam spodbujamo redno in vsakodnevno. To naredimo tako, da mu ponudimo oporo, na primer pručko, mizico, stol ali rob kavča, nato pa ga z zanimivo igračko povabimo, da se tem oporam približa po vseh štirih. Sledi spodbuda k vstajanju in ko smo uspešni in ko dojenček stoji, ga pohvalimo. Tako kot vstajanje je pomembno tudi spuščanje iz stoječega položaja nazaj na vse štiri ali v sedeči položaj. To bomo najbolj hitro dosegli tako, da bomo zanimivo igračko spustili na tla in ga povabili, da jo doseže. Pri spuščanju pazimo na morebitne padce dojenčka.

DEJAVNOST: Vstajanje in spuščanje ob opori, 9. mesec

3. Kako spodbujati hojo oziroma prve korake dojenčka?

Tudi prve korake in hojo spodbujamo z različnimi aktivnostmi, pri katerih naj bo dojenček kar se da samostojen. Ko opazimo, da že nekaj časa obvlada zgoraj omenjene mejnike in aktivnosti in je samozavesten pri vstajanju, je čas za naslednje aktivnosti:

 • Spodbujajmo hojo vstran

Medtem, ko se dojenček z rokami varno oprijema opore ob kateri se je prej dvignil, ga povabimo, da naredi prve korake s preprijemanjem. Najbolje je, da ima dojenček dovolj prostora v obe smeri. Z zanimivo igračo ga povabimo k prvim korakom v eno, nato tudi v drugo stran, tako, kot prikazuje spodnji video.

DEJAVNOST: Hoja ob opori vstran, 9. mesec

 • Spodbujajmo hojo naprej

Poiščemo premikajočo oporo, s pomočjo katere se bo dojenček lahko premaknil naprej. Dojenčka povabimo, da se dvigne ob opori in jo z našo spodbudo prične potiskati naprej, pri tem pa z nogicami samostojno naredi prve korake. V spodnjem videu je prikazano, kako te korake spodbujati. V začetku je dobro, da smo poleg dojenčka tudi sami, mu pri tem pomagamo in ga usmerjamo.

DEJAVNOST: Potiskanje predmeta, 12. mesec

 • Spodbujajmo samostojno hojo

Ko opazimo, da je dojenček že zelo dobro stabilen in je osvojil zgornji dve dejavnosti ter ju hkrati tudi večkrat samozavestno ponovil, je mogoče čas, da se preizkusimo v prvih korakih. Dojenčka najprej spodbudimo, da se dvigne ob opori, nato pa se od njega odmaknemo nekaj korakov ter ga pokličemo k sebi. V spodnjem videu si lahko pogledate, kako.

DEJAVNOST: Samostojna hoja, 12. mesec

Pomembno je, da je dojenček pri vseh opisanih aktivnostih čim bolj samostojen, saj se bo le preko lastnih izkušenj naučil, kako se v določeni situaciji mora premikati in bo tako tudi hitreje napredoval. Izogibajte se vodenju za rokice in dovolite dojenčku, da svoje prve korake razvije v svojem lastnem tempu, tudi če za to potrebuje več časa.

ČLANEK: Razvoj dojenčka od doma – kaj početi sedaj, ko zmanjkuje idej?

4. Moj dojenček že naredi nekaj samostojnih korakov, a ves čas pada. Ga lahko k hoji vseeno spodbujam ali raje počakam še nekaj časa?

Prvi koraki dojenčka se ne zgodijo čez noč. Padci so v razvoju otroka zaželeni, saj se preko njih največ naučijo. Njihovi možgani se med aktivnostjo ves čas prilagajajo in zaznavajo, kateri gibi dojenčka ohranjajo v stoječem položaju in kateri povzročajo padce. Slednjim se nato možgani izogibajo in krepijo tiste, ki so zaželeni. Seveda je pri učenju hoje dojenčka pomembno, da umaknemo ostre in nevarne predmete v bližini in se izogibamo zelo trdim podlagam. Prav tako je pomembno, da smo pri učenju poleg, sproti ocenjujemo situacijo ter po potrebi preprečimo težje padce.

5. Kako naj spodbudim dojenčka, da vstaja s celim stopalom in ne na prstke?

Veliko dojenčkov vstaja na prstke in nekaj jih tudi shodi tako, da pri tem ne uporabljajo celotnega stopala, ampak samo prstke. Pri večini gre zgolj za navado, ki kasneje izzveni, lahko pa se to dogaja zaradi zmanjšanega tonusa v mišicah ali pa kratke in zakrčene tetive na nogicah. Dojenčka, ki vstane na prstke lahko popravimo tako, da mu preko igre nogici počasi pritisnemo na celo stopalo, v kolikor pa opazimo, da to storimo težko oziroma pri tem moramo uporabiti silo, je bolje, če se o tem posvetujemo s svojim pediatrom.

Aktivnost, v kateri celotno stopalo navajamo na podlago je igra kotaljenja preko valja. V spodnjem videu je vidno, kako spodbujamo dojenčka pri hoji naprej s pomočjo valja, kar lahko uporabimo tudi za razvoj celotnega stopala. Ko se dojenček torej na valj dvigne na prstkih, ga čisto počasi naslonimo nanj in nato malce premaknemo valj naprej (dojenček ostaja na prstkih), nato pa še nazaj (pri tem na podlago postopoma polagamo celotno stopalo).

DEJAVNOST: Hoja ob opori naprej, 12. mesec

6. Kako je z obutvijo pri prvih korakih? Se priporoča bosa noga?

Bosa noga je vsekakor najboljša izbira pri učenju prvih korakov, saj tako razvijamo mišice stopal in omogočamo vsem mišicam, da so pri razvoju aktivne. Seveda pri tem vedno pazimo na varnost dojenčka (pazimo na nevarne predmete, prevročo ali premrzlo podlago in drugo). Ko pa se odločamo za obutev, je dobro, da izberemo kvalitetno in varno, predvsem v prvih letih življenja, ko je razvoj izjemno občutljiv in hiter.

ČLANEK IN AKTIVNOSTI: Preveri mejnike razvoja dojenčka v prvem letu življenja

Nekaj opozorilnih znakov pri razvoju, katerim je pomembno posvetiti pozornost v obdobju učenja prvih korakov:

 • Dojenček se zelo upira hoji.
 • Rokice drži zadaj.
 • Opazimo, da ima zelo trde in zategnjene nogice.
 • Ne uspe mu dvigniti glavice in se vzravnati (zakrčen je naprej).
 • Na nogici ne more stopiti samostojno ali prenesti teže telesa nanje.
 • Zelo dolgo že hodi, vendar samo po prstkih.

V takšnih primerih se je dobro posvetovati s svojim pediatrom, ki vam bo najbolje svetoval, kako izboljšati gibalni razvoj svojega dojenčka.

Te zanima več? Bi rada svojemu dojenčku omogočila celovit razvoj? Več aktivnosti za razvoj dojenčka najdeš na spodnji povezavi:

AKTIVNOSTI ZA RAZVOJ DOJENČKA